Baza mydlana biała - Kozie mleko (Goat milk)
- baza występuje w postaci brył
- baza mydlana jest substancją mieszaną, biodegradowalną
- zalecana temperatura topnienia bazy mydlanej: ok. 50-60°C;
- pH: 9,5 – 10,5
- delikatny naturalny zapach;
- przeznaczenie: baza mydlana do tworzenia mydełek klasycznych jak i kształtów niekonwencjonalnych.
- Baza glicerynowa posiada kartę charakterystyki produktu
Baza mydlana z dodatkiem koziego mleka jest naturalnym kosmetykiem pielęgnacyjnym, który dzięki swoim właściwościom sprawdza się w przypadku każdej skóry, także wrażliwej, suchej, zmęczonej i podrażnionej.
Baza mydlana może służyć zarówno jako jedyny składnik mydła, bądź też może być mieszana w dowolnej proporcji z innymi produktami do wyrobu mydełek.
Jak rozpuścić i barwić bazę mydlaną?
Baza mydlana posiada biało kremowy kolor.Bazę mydlaną można roztopić w naczyniu, jak i metodą tzw. kąpieli wodnej w specjalnym topielniku, nie mieszaj zbyt energicznie bazy, aby nie uległa spienieniu. Po osiągnięciu zalecanej temperatury topnienia w naczyniu, można przejść do mieszania innych składników:
- Niemigrujący barwnik do mydełek można dodać do substancji w każdym momencie, są to najwyższej jakości barwniki – zgodnie z zaleceniami producenta, barwnik stosuje się w proporcji 1-25% do użytej substancji (np. bazy mydlanej - na 1 kg 10-25 ml), w zależności od tego, jak intensywny kolor ma mieć ostateczne mydełko;
- Migrujący barwnik do mydełek to barwnik, który w skutek połączenia dwóch warstw o różnych kolorach migruje (miesza się) i powstaje trzeci kolor. Dla przykładu między jedną warstwą koloru, a drugą warstwą koloru dochodzi do reakcji, gdzie między warstwami wytwarza się odrębny kolor (jedna warstwa żółta, druga niebieska – pomiędzy wytworzy się kolor zielony) widoczny już po 6 dniach od zalania mydełka. - zgodnie z zaleceniami producenta, barwnik stosuje się w proporcji 1-25% do użytej substancji (np. bazy mydlanej - na 1 kg 10-25 ml), w zależności od tego, jak intensywny kolor ma mieć ostateczne mydełko;
Baza mydlana - dane techniczne
- Temperatura roztapiania: ok 50°- 60°C (rekomendowana)
- Temperatura nalewania: różne temperatury nalewania mogą powodować różnice w wyglądzie mydełek. Pojemniki/formy na mydełka powinny mieć temperaturę pokojową bądź odrobinę wyższą. Unikać przeciągów i gwałtownych zmian temperatur.
Dodawanie zapachów do mydełek:proporcja ilości dodanego zapachu do mydełek każdorazowo jest kwestią indywidualną. Nasze testy pokazują jednak, że zapach dodany w proporcji 1-2% do masy użytej bazy (w przypadku 1 kg będzie to od 10 do 20 ml) sprawia, że aromat mydełka będzie intensywny.